Hoe financieel gezond bent u?

werk

Behalve lichamelijk en geestelijk gezond, kun je ook financieel gezond zijn. Of ongezond natuurlijk. Wat houdt dat eigenlijk in? En hoe wordt je financieel gezond als je het nu niet bent?

Drie factoren

Financiële gezondheid is eigen een combinatie van drie factoren:

  • als je geen schulden hebt (die je niet kunt afbetalen binnen een bepaalde termijn)
  • als je terugkerende kosten niet structureel hoger zijn dan je inkomsten
  • als je een bedrag beschikbaar hebt (spaargeld) voor onvoorziene gebeurtenissen

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Als het een keer ergens fout gaat kan dat een groot effect hebben op je totale financiële plaatje. De auto die stuk gaat, een duur uitgevallen vakantie zijn incidenten die de boel even flink op scherp kunnen zetten. Lastiger wordt het wanneer je elke keer merkt dat je ‘aan het einde van je geld een stuk maand overhoudt’.

Daar praten we niet over

Geldproblemen kunnen flinke stress opleveren. Daarbij komt ook dat het een onderwerp is waar veel mensen liever niet over praten. Zeker niet met vreemden. Dat maakt het meteen ook erg moeilijk om hulp te vragen wanneer het echt mis dreigt te gaan.
Toch is dat wel belangrijk. Hoe langer je het probleem uit de weg gaat, hoe erger het wordt.

Wat kun je doen

Het belangrijkste is inzicht krijgen in de situatie. Daarna kun je je geld gaan ‘managen’.

  • Maak een overzicht van alle openstaande schulden en onbetaalde rekeningen.
  • Bekijk hoeveel geld er maandelijks netto binnenkomt en wat de vaste lasten zijn. Hoe groot is het verschil?
  • Kijk vervolgens waar je op kunt besparen. Waar geef je het meeste geld aan uit?
  • Betaal altijd eerst de vaste lasten: huur/hypotheek, gas, licht en water, verzekeringen en andere rekeningen die niet uitgesteld kunnen worden.
  • Heb je schulden? Neem contact op met de schuldeisers en vraag wat het minimale bedrag is dat je maandelijks kunt afbetalen. Blijf altijd iets betalen, ook al is het maar een beetje. Dit toont goede wil.
  • Vraag hulp als het niet lukt. Het lijkt moeilijk, maar er zijn ontzettend veel mensen met hetzelfde probleem. Je hoeft je er dus echt niet voor te schamen. Een budgetcoach kan je helpen overzicht te krijgen en een plan te maken om weer financieel gezond te worden. U kunt natuurlijk ook altijd even contact met ons opnemen.

Landelijke regelingen

Regelhulp is een wegwijzer van de overheid voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft.

Regelingen

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties